Kako sam počeo?

Pozdrav svima,

Ovim blogom bih htio pomoći raji koja bi htjela nastaviti školovanje u Njemačkoj, bilo to Bachelor ili Master ili Doktorat.

Motivacija ovog bloga je što sam ****** usamljen u Minhenu, tačnije u Freisingu (gradić sjeverno od Minhena) i što upoznajem Bosance isključivo koji su već druga ili viša generacija imigranata i izbjeglica, bauštelci ili medicinski radnici. VIdim iz cijelog svijeta raja se okuplja sa fakulteta i imaju svoje male grupe, mala kineska, brazilijanska, indijska, pakistanska, australijanska grupa itd. Nigdje bosanskohecegovačke grupe budućih intelektualaca, barem ja ih ne vidim.

Moja želja je da ovim blogom potaknem raju da se počne prijavljivati i školovati u Njemačkoj, pa bilo da ta raja završi školovanje pa se vrati u Bosnu ili ostane ovdje pa se druži neko vrijeme sa mnom, meni je svejedno, jedino mi je intencija da se družim sa prosvijetljenom rajom i da potičem na lićni razvitak. Toliko o meni.

Šta vam je potrebno da bi došli studirati ovdje?
Pokušat ću podijeliti svoje iskustvo, ali i dati par savjeta.

Kao prvo, potrebna vam je srednjoškolska diploma ako hoćete Bachelor, a za Master studije potreban vam je Bachelor diploma i za Doktorat potrebna vam je Master diploma.

Sve je krenulo tako da sam odlučio se studirati u Njemačkoj, jer sam znao jezik, ali ironično studij mi je na engleskom jeziku, tako da i za one koji sada očajavaju što ne ne znaju njemački jezik, znajte da sam ovdje 2 godine i da znam ljude koji još ne znaju njemački jezik, a rade i studiraju (na engleskom jeziku).

Na moju žalost nisam imao stipendiju, a za to vam je potrebno da se prijavite godinu ranije. Postoje različite stipendije a jedna od najboljih je DAAD (https://www.daad.de), (https://sarajewo.diplo.de/ba-sh/themen/kultur/-/1986804).
Ukoliko dobijete stipendiju, to će vam olakšati život, ukoliko ne,
potrebno vam 10.000€ da biste došli u Njemačku.(u nastavku ću objasniti zašto). Tako da preporučujem da planirate ili odgodite odlazak na godinu i sve učinite da dobijete stipendiju.

Prije pronalaska stipendije, logično je da morate naći Univerzitet i Fakultet koji ćete studirati.

Ovo je link svih Univerziteta:
(https://www.studying-in-germany.org/list-of-universities-in-germany/)
Ovo je link gdje možete naći koji vas Fakultet zanima:
(https://www.study-in.de/en/plan-your-studies/find-programme-and-university/)

Pozitivna strana (u prevodu, gdje vas neće toliko oguliti) jeste da se
studiranje plaća “samo” oko 150€ semestralno (svako pola godine), tako da vas Master studij “izađe” oko 600€. To su samo troškovi upisa.
Ukoliko imate stipendiju, to je pokriveno stipendijom.

Ja sam došao da završim Master studije i pored diplome, bili su mi potrebni sljedeći dokumenti:

 1. Prevod diplome na njemački ili engleski jezik (zavisno od toga na kojem jeziku vam se studij održava);
 2. Potvrda o znanju engleskog jezika (ili njemačkog – ukoliko vam je studij na njemačkom jeziku);
 3. Prevod srednjoškolskih ocjena i diplome;
 4. Studentska Viza;
 5. 10.000€ na računu;
 6. Morate imati važeće dokumente, koji nisu istekli (Pasoš, lična karta).

Da objasnim redom svaku stavku:

 1. Prevod sam uradio kod oficijelnog prevodioca zvani Pegasus prevodi u Sarajevu i platio sam debelo, ali morao sam. Savjetujem da to uradite profesionalno, jer je potreban pečat zvaničnog prevodioca.
  Pored prevoda diplome, moj Univerzitet u Vitezu mi je dostavio uz diplomu popis ocjena, koji je srečom bio i na engleskom jeziku, tako da to nisam morao prevoditi. Ukoliko to nemate, morate i to prevesti.
 2. Potvrdu o znjanju engleskog jezika sam obavio preko TOEFL u Sarajevo.(https://www.ets.org/toefl) na ovo stranici možete naći termine i lokaciju za Sarajevo i mislim Tuzlu ili Banja Luku, gdje možete rezervisati termin i uraditi test. Test je koštao oko 400 KM i bile su mi potrebne pripreme za to. Pripreme možete nači na njihovoj stranici. 2.1. Za njemački jezik preporučujem da uradite test na Goethe Institutu, jedan se nalazi u Sarajevu. Za cijenu i termine pitajte direktno. (https://www.goethe.de/ins/ba/de/index.html)
 3. Prevod srednjoškolskih ocjena i diplome sam obavio kao i za prvi korak, kod zvaničnog prevodioca.
 4. Za studentsku vizu sam imao problema, jer nije bilo termina. Kako sam shvatio da možete dobiti termin jeste da direktno kontaktirate (telefonski) Ambasadu i da pitate kako doći do vize.Ja nisam mogao naći termin, pa sam svaku večer u 00:00 brzo “refresh-irao” stranicu za prijave za termine za Vizu i na taj način kada neko otkaže svoj termin, ja sam mogao “uletiti”. Viza se plača, ne sječam se koliko. Onda dobijete termin i idete u Ambasadu i oni će vam reći šta dalje. (https://sarajewo.diplo.de/)
 5. Morate na računu imati oko 10.000€, tačnu sumu možete naći na stranici Ambasade i onda morate otvoriti iz Bosne račun u Njemačkoj. Da dobro ste pročitali, morate poslati pismo Deutsche Bank u Njemačkoj da želite otvoriti račun. To će vam oni u Ambasadi objasniti, mada zna biti komplikvano. Sav novac onda morate prebaciti na taj račun. Ja lično sam čekao oko 2 mjeseca da mi odgovre iz te banke. Nemojte se nervirati, čak sam zakasnio sa dolaskom u Njemačku mjesec dana i nije bilo problema za studiranje.

Nadam se da sam vam malo pomogao. U sljedećim blogovima pisat ću kako sam se “snašao” za smještaj, kako je općenito život i neke druge stvari.

Pozz